Utrecht – Veilinghavenkade 48

Status: Beschikbaar
Koopprijs: € 425.000,- k.k.
Adres: Veilinghavenkade 48
Postcode: 3521 AK
Plaats: Utrecht
Provincie: UTRECHT
Onderhoud binnen: Goed
Onderhoud buiten: Goed
Aantal Kamer(s): 4
Parkeer faciliteiten: Openbaar parkeren, Parkeergarage, Op afgesloten terrein
Woonoppervlakte: 55 m2
Bouwjaar: 1903
Soort: Woonboot
Dak type: Plat dak
Soorten verwarming: CV ketel
CV ketel type: Remeha
Soorten: Parkeerkelder
Perceel: 165 m2
Soort: Vrijstaand steen
Aangeboden sinds: 27 juni 2024
Liggingen: Aan water, Aan rustige weg, Aan vaarwater
https://drijvendwonen.nl/ Verkoopmakelaar
Contact informatie

Beschikbaar

€ 425.000,- k.k.

OMSCHRIJVING

Het bijzondere woonschip Ora et Labora is te koop. In dit woonschip kun je sfeervol wonen op een prachtige locatie in een historische haven in hartje Utrecht.

Dit fraaie woonschip ligt op een vaste ligplaats op basis van erfpacht met zeer gunstige voorwaarden. Het is een ligplaats voor permanente bewoning, met erbij onder meer een vaste parkeerplaats in een veilige parkeergarage en gebruik van werk- en bergruimte in een gemeenschappelijk loodsgebouw.

Het bijzondere schip heeft een indeling als volgt.

Vanaf het achterdek betreed je de gang van de woonruimte. Door de gang helemaal naar de voorzijde bereik je de woonkamer, met daarin een open keuken. Vanuit de woonkamer kun je via openslaande deuren naar het voordek, een ideale plek om in de avondzon je drankje te drinken.

Vanuit de gang zijn achtereenvolgens een eerste slaapkamer, een badkamer en een tweede slaapkamer te bereiken. De ruimte van de tweede slaapkamer is op creatieve wijze vergroot, met glazen platen in de vloer en een bed daaronder.

Vanuit de gang is aan de achterzijde een separate ruimte bereikbaar. Daarin bevindt zich een derde slaapkamer die naar wens ook te gebruiken is als logeerkamer of werkkamer.

De Ora et Labora biedt de mogelijkheid op een aantal plekken buiten te verblijven. Op het dak is er een groot terras van maar liefst circa 37 m2. Ook op het voordek en het achterdek is er de mogelijkheid heerlijk buiten te vertoeven, in de zon of juist in de schaduw.

Er is de mogelijkheid bij het woonschip een recreatievaartuig langszij af te meren. Zo kun je een rondje door de singels en grachten van Utrecht varen, of verder weg. Of wil je liever op een andere manier van het water genieten? Je stapt zo vanuit je drijvende woning op je SUP-board of in je kano.

Het leven van de Ora et Labora begon in 1903, toen het schip te water ging als goederenschroefboot. Het was een stoomschip met niet (zoals eerder gebruikelijk) een schoepenrad, maar met een schroef onder het achterschip. Het schip deed oorspronkelijk dienst als platte pakketboot en later als salonboot.
Uiteindelijk werd het schip omgebouwd tot woonschip in Utrecht en in 2009 vond een ingrijpende verbouwing plaats waarna het schip een plaats kreeg op de locatie in de Veilinghaven. Over het markante schip is een boek geschreven: Ora et Labora van stoomboot tot woonboot (Cisca de Ruiter 2015).

Het woonschip is goed onderhouden. Woonschepen met stalen casco’s dienen periodiek naar een werf te gaan voor onderhoud aan het casco. Verzekeraars stellen eisen aan de termijn waarbinnen dat dient te gebeuren, voor dit schip iedere 7 jaren. Het eerstvolgende werfbezoek dient voor 1 september 2027 plaats te vinden.

Deze ligplaats bevindt zich samen met 14 andere ligplaatsen in de haven die speciaal voor historische schepen gecreëerd is in de voormalige haven van de Utrechtse groenteveiling. Nadat de haven niet meer in gebruik was voor de veiling werd hij geschikt gemaakt voor het afmeren van 15 woonschepen. Het eindresultaat is een gezellige haven met een fijne kade en onder meer de zogenoemde “U-Trechters”, een restaurant en een afmeerplaats voor het bijzondere Utrechtse Statenjacht.

De brede kade (circa 9 meter) is rustig, niet bedoeld voor verkeer. Met name voor bewoners is het mogelijk even met de auto bij hun woonschip te staan. De kade is geen parkeerruimte.
Op deze locatie woon je op loopafstand van het centraal station. Ook bereik je gemakkelijk het centrum van Utrecht.
Dichterswijk is een levendige en kinderrijke wijk. Er zijn parken, scholen, sportvelden en winkels dichtbij in de buurt.
De Veilinghaven is een gezellige locatie om te wonen, met fijne buren. Regelmatig zijn er spontane borrels of barbecues en andere activiteiten, zoals eens per jaar het zogenoemde (kerst)lichtjes aan schreeuwen met gluhwein, chocomel en poffertjes.

In de Veilinghaven mogen op basis van de gemeentelijke regelgeving alleen zogenoemde varende monumenten afgemeerd worden. In de gemeentelijke Havenatlas is bij de ligplaatsen in de Veilinghaven aangegeven dat ze bedoeld zijn voor historische vaartuigen, die ingeschreven zijn als varend monument, waarop gewoond mag worden.

De ligplaats is in gebruik op basis van erfpacht die eeuwigdurend afgekocht is. Je hoeft dus voor het gebruik geen liggeld of een canonbedrag of iets dergelijks te betalen.

Bij het gebruik van de ligplaats zijn twee stallingsvoorzieningen in de kademuur voor onder meer fietsen inbegrepen (totaal circa 3,75 m2). Ook is er een vaste parkeervoorziening voor een auto in een afgesloten parkeergarage onder een gebouw op circa 350 meter afstand. Bovendien is er voor de eigenaren van de woonschepen een gemeenschappelijk gebouw met een steiger, een werk/recreatieruimte en individuele bergingen. De eigen berging heeft een oppervlakte van circa 7,27 m2, waarvan circa 3,5 m2 zolderruimte is.

De ligplaats is in de advertentie bij de kenmerken aangegeven als deelperceel van het veel grotere gehele perceel. De oppervlakte van het deelperceel is berekend op basis van de afmetingen die voor een schip op deze ligplaats toegestaan zijn: 30 x 5,5 is circa 165 m2.

Op basis van een woonboot als registergoed en het erfpachtrecht is een hypotheek mogelijk, op deze locatie gewoonlijk bij de Rabobank. Voor actuele mogelijkheden/doorverwijzingen kun je contact opnemen met de verkopende makelaar.

Over het waardedeel van het erfpachtrecht dient bij eigendomsoverdracht 10,4% overdrachtsbelasting betaald te worden.

Aan de informatie (waaronder afmetingen en afbeeldingen) in deze vrijblijvende aanbieding kunnen geen rechten ontleend worden. Voor woonboten is de wet- en regelgeving op diverse punten afwijkend van die van woonhuizen. Onder meer is het bouwbesluit niet op dezelfde wijze van toepassing. Met betrekking tot onder andere plafondhoogtes wordt de meetinstructie vaak niet of niet geheel toegepast. Het in de advertentie vermelde aantal m2’s betreft de vloeroppervlakte van de ruimtes in de diverse vertrekken en van de separate kamer.

ANDERE AANBIEDINGEN

BESCHIKBAAR

€ 290.000,-

Adres: Veilinghavenkade 26
Plaats: UTRECHT
Oppervlakte: 80
Kamers: 4

Bekijk dit object »

VERKOCHT

€ 365.000,-

Adres: Schansedijk 6
Plaats: ALPHEN
Oppervlakte: 155
Kamers: 3

Bekijk dit object »

VERKOCHT

€ 650.000,-

Adres: Wittevrouwenkade 101
Plaats: UTRECHT
Oppervlakte: 85
Kamers: 3

Bekijk dit object »